Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟ ΙΩΔΙΟ-131 ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.....(ΑΥΤΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΛΕΝΕ ΤΑ ΜΜΕ;)


27686
Εν μέσω κρίσεως ελάχιστοι έδωσαν προσοχή στις ανακοινώσεις της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, που δημοσιεύτηκαν από το Reuters στις 11 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με αυτό χαμηλά επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου-131 εντοπίστηκε στην Ευρώπη, αλλά πιστεύεται ότι τα σωματίδια δεν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Το ερώτημα που τίθεται είναι από πού προέρχεται το ραδιενεργό ιώδιο. Η IAEA δεν πιστεύει ότι πηγή είναι το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα που επλήγη από το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου. Η πιθανότητα να προέρχεται από την Ιαπωνία είναι μικρή καθώς το συγκεκριμένο ραδιοϊσότοπο έχει μικρό χρόνο ζωής, περίπου οκτώ ημέρες. Ωστόσο, μετά το ατύχημα, μικρές ποσότητες ιωδίου-131 που πιστεύεται ότι προέρχονται από Φουκουσίμα ανιχνεύτηκαν στην Ισλανδία, την Ευρώπη, και τις ΗΠΑ.
Τον περασμένο μήνα  ο Ken Buesseler, επιστήμονας στο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole , ο οποίος το 1986 μελέτησε την επίδραση της καταστροφής του Τσερνόμπιλ στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε στους N. York Times ότι η καταστροφή της Φουκουσίμα είναι μακράν μεγαλύτερη ως προς την απελευθέρωση ραδιενεργών υλικών στη θάλασσα. Η ακτινοβολία από το Τσερνόμπιλ στη Μαύρη Θάλασσα κορυφώθηκε το 1986 σε περίπου 1.000 μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο, ενώ το επίπεδο ακτινοβολίας στα ανοικτά των ακτών της Fukushima Daiichi ήταν πάνω 100.000 μπεκερέλ/κ.μ. στις αρχές Απριλίου.
Έχουν περάσει δυο εβδομάδες από την διαρροή της ακτινοβολίας που έχει καλύψει σχεδόν ολόκληρη την Β. Ευρώπη, αλλά οι εμπειρογνώμονες δηλώνουν άγνοια. Η Τσεχική κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι η ακτινοβολία δεν προέρχεται από δικό της εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας. Το ίδιο απάντησε και η Γερμανία που διαπίστωσε υψηλότερα επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου ιδιαίτερα στα βόρεια της χώρας. Ουγγαρία, Σλοβακία, Αυστρία, Δανία, Πολώνια και Σουηδία ανέφεραν επίσης ίχνη Ιωδίου-131, αλλά όπως τονίζουν δεν θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Σύμφωνα με την δημόσια Νορβηγική ραδιοτηλεόραση το σύννεφο κάλυψε την Σκανδιναβία, ενώ ανιχνεύθηκε και στην Ρωσία. Πρίν από λίγη ώρα το Γαλλικό  Institut de Radioprotection et de Sϋretι Nuclιaire, ανακοίνωσε ότι νέφος του ραδιενεργού υλικού εντοπίστηκε επάνω και από την Γαλλία.  Το ραδιενεργό ισότοπο δεν απαντάται στην φύση, αλλά προέρχεται από την σχάση του ουρανίου.
 Σύμφωνα με το Ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων, δεν αποκλείεται να προέρχεται από ένα πυρηνικό ατύχημα, αλλά αξιωματούχος της ΙΑΕΑ, τον οποίο επικαλείται το Associated Press, δηλώνει ότι η απελευθέρωση της ακτινοβολίας φαίνεται να συνεχίζεται, άγνωστο από που. Τελευταίο ατύχημα σε ευρωπαϊκό χώρο σημειώθηκε στο Γαλλικό Πυρηνικό εργοστάσιο της Marcoule, στις 12 Σεπτεμβρίου, αν και οι υπεύθυνοι το χαρακτήρισαν βιομηχανικό και όχι πυρηνικό ατύχημα.  Το ραδιενεργό ιώδιο προκαλεί καρκίνο, αν βρεθεί σε υψηλές δόσεις, και μολύνει προϊόντα όπως το γάλα και τα λαχανικά.
ΠΗΓΗ
http://www.reuters.com/article/2011/11/11/us-nuclear-iodine-iaea-idUSTRE7AA4U020111111
http://www.iaea.org/newscenter/pressreleases/2011/prn201124.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου