Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Μια ενδιαφέρουσα άλλη άποψη για τις ανανεώσιμες

Η ανάπτυξη πρέπει να αποτελέσει το μεγάλο στοίχημα της Ελλάδος, καθώς είναι ο μοναδικός τρόπος να ξεφύγει από το σπιράλ θανάτου που την καταδίκασε η υπέρμετρη φορολογία και οι αστοχίες των κυβερνώντων. Είναι όμως ανάπτυξη για την Ελλάδα η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, ή για τις χώρες που θα προμηθεύσουν τα πάνελ και τις ανεμογεννήτριες; Πολλοί μάλιστα αντί της λέξης «προμηθεύσουν» χρησιμοποιούν την λέξη… «ξεφορτωθούν». Η ενέργεια στηρίζεται στην επιδότηση (όλες οι μορφές της), κατά συνέπεια πως μπορεί να είναι ανάπτυξη κάτι το οποίο στηρίζεται ολοκληρωτικά στην κρατική επιδότηση; Και το οποίο κάνει απαγορευτική την τιμή για τον καταναλωτή χωρίς να προσφέρει κάτι ουσιαστικό;Στις ΗΠΑ το αποκαλούμενο PTC (Production Tax Credit) λήγει στο τέλος του 2012, τα δε ενεργειακά λόμπι κάνουν ότι μπορούν για να επεκταθεί. Αν το PTC λήξει, αυτό σημαίνει ότι οι επενδύσεις στην βιομηχανία αιολικής ενέργειας θα μειωθούν από τα 15,6 δις δολάρια στα 5,5 δις και θα χαθεί το 50% των θέσεων εργασίας. Από το 2005 που εφαρμόστηκε το PTC, οι αμερικανικές εταιρείες κατάφεραν να κατασκευάζουν το 60% των αεροτουρμπινών από το 25% που ήταν το μερίδιο τους προ της εφαρμογής του.
Πολλά έργα βασιζόμενα στο πρόγραμμα 1603 (που λήγει το 2016) θα λειτουργήσουν τα επόμενα χρόνια χωρίς να γνωρίζουν οι Αμερικανοί φορολογούμενοι το κόστος (το πρόγραμμα 1603 απαιτεί τη λειτουργία του έργου για να δοθούν οι επιδοτήσεις).
Η παγκόσμια ύφεση όμως δεν διευκολύνει τέτοιου είδους πανάκριβες επενδύσεις, όπως για παράδειγμα η φιλόδοξη Γκεμασόλα στην Ισπανία που κόστισε μόνο… 230 εκατ. ευρώ για παραγωγή ισχύος 20 ΜW αλλά σε 18 χρόνια θα «κόβει» χαρτονομίσματα των 1.000 ευρώ! («The day, when the business has repaid that money to the banks (in 18 years, he estimates), this station will become a 1,000-euro note printing machine», είναι η ακριβής δήλωση του διευθυντή του έργου).
Εμείς όμως δεν κατασκευάζουμε τίποτα (υπάρχουν εταιρείες που κατασκευάζουν φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα, μάλιστα πριν από δύο χρόνια έγινε προσπάθεια από το αρμόδιο υπουργείο… να τεθούν εκτός αγοράς), οπότε δεν πρέπει να τρέφουμε πολλές ελπίδες για τα μερίδιο που θα έχουν σε αυτές τις επενδύσεις. Άραγε θα θεωρηθούν ανάπτυξη τα χωματουργικά και η εγκατάσταση (εάν γίνει από Έλληνες) και από ποιους θα αγοράσουμε τα υλικά; Από τους Γερμανούς, τους Κινέζους, τους Ισπανούς; Άραγε από τι κινδυνεύουμε, από το πανάκριβο στοκ των Γερμανών η τα πολύ πιο φτηνά κινεζικά πάνελ; Η Δανία, χώρα πρωτοπόρος στην αιολική ενέργεια, αρχίζει να αλλάζει γνώμη. Οι τεράστιες επιδοτήσεις για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών γέννησαν αντιδράσεις και αναγκάζουν τους Δανούς να το σκεφθούν ξανά. Ας μην ξεχνάμε ότι η Δανία είναι πρωτοπόρος και σε κάτι άλλο, καθώς έχει το ακριβότερο ρεύμα στον κόσμο. Τη στιγμή που η οικονομία μας βρίσκεται σε ύφεση, σκέψεις για επενδύσεις και επιδοτήσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενεργείας θα έπρεπε να είχαν την ίδια αντιμετώπιση με δηλώσεις πολικών μας για πρόσληψη άλλων 100.000 δημοσίων υπαλλήλων ή για βασικό μισθό στα 1.400 ευρώ…
Αν πάλι επιμένουμε σε ανανεώσιμες πηγές ενεργείας ας μην ξεχνάμε ότι και τα υδροηλεκτρικά είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και μάλιστα πολύ αποδοτική και πολύ πιο καθαρή για το περιβάλλον.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου