Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

10 μέρη για τρέξιμο στην Αθήνα

   
του Γιώργου Κόκουβα
Το να φορέσετε τα αθλητικά σας και να αρχίσετε να τρέχετε γύρω-γύρω στην πλατεία της Ομόνοιας, μάλλον είναι παράλογο. Το ίδιο και η σκέψη να κάνετε jogging στα πεζοδρόμια της Κηφισίας ή μέσα στη Βαρβάκειο – παρότι θα ήταν αναμφίβολα ενδιαφέρον ως θέαμα. Πρέπει να βρείτε λοιπόν περιοχές χωρίς αυτοκίνητα, με πράσινο και καθαρό αέρα, ειδικούς χώρους ξεκούρασης και να μην είναι μακριά από το σπίτι σας. Κι όμως, υπάρχουν :  Ακολουθούν δέκα μέρη σε κάθε γωνιά της Αθήνας, από το κέντρο μέχρι τα Βόρεια Προάστια και από τα δυτικά μέχρι… θάλασσα. Δέστε τα κορδόνια και ξεκινάμε !
Πεδίον του Άρεως
 
Μετά την ανάπλαση του πάρκου, δεκάδες δρομείς το προτιμούν καθημερινά για τις διαδρομές τους, καθώς διαθέτει πλέον μονοπάτια με άσφαλτο αλλά και χωμάτινα, ενώ η μικρή κλίση το καθιστά ιδανικό για αρχάριους και «μέσους» φίλους του τρεξίματος. Φυσικά, στα συν περιλαμβάνονται το απέραντο πράσινο, τα περιποιημένα ανθισμένα μονοπάτια, ο επαρκής –ως και ατμοσφαιρικός- φωτισμός τα απογεύματα και η τοποθεσία του στο κέντρο της πόλης. Μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες το πάρκο είναι απολύτως ασφαλές, ενώ η γκρίνια πολλών για τους μετανάστες που «λυμαίνονται» την περιοχή, δυστυχώς δεν ευσταθεί, την στιγμή που κατά την διάρκεια της ημέρας παιδιά, μαθητές, οικογένειες μεταναστών χαίρονται το πάρκο, αλλά οι Έλληνες δεν «καταδέχονται» τους πράσινους πνεύμονες της πόλης.
Άλσος Βεΐκου
 
Στα 217 στρέμματά του (περίπου όσα και αυτά του Πεδίου του Άρεως), καθημερινά αθλούνται δεκάδες Αθηναίοι. Τα ειδικά μονοπάτια και ο χώρος του στίβου στο μεγάλο πάρκο του Γαλατσίου που φυλάσσεται όλο το 24ωρο δεν θα αφήσουν ασυγκίνητους τους δρομείς, ενώ για την περαιτέρω άσκηση θα βρείτε εδώ υπαίθρια όργανα γυμναστικής, γήπεδα τένις, ανοιχτή πισίνα, κολυμβητήριο, γήπεδο ποδοσφαίρου και μπάσκετ, αλλά και πολλούς χώρους αναψυχής και ξεκούρασης για να καθίσετε και να αναπληρώσετε δυνάμεις μέχρι να περάσει το… λαχάνιασμα.  
Εθνικός Κήπος
 Πιο κέντρο δεν γίνεται. Λίγα μέτρα από το Σύνταγμα και τα μονοπάτια του Εθνικού Κήπου ξεδιπλώνονται για να φιλοξενήσουν τα βήματα των δρομέων εδώ και περίπου 180 χρόνια. Η έκτασή τους φτάνει τα 160 στρέμματα, ενώ ο Εθνικός Κήπος έχει την φήμη προπονητηρίου για τους αθλητές αντοχής. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες διαδρομές είναι αυτή μέσα από τον Κήπο και μέχρι το Παναθηναϊκό Στάδιο, επί της Βασιλέως Κωνσταντίνου. Ο Κήπος παραμένει ανοιχτός από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου.
Άλσος Νέας Σμύρνης
 Μικρό αλλά θαυματουργό για τους κατοίκους της Νέας Σμύρνης και των γύρω περιοχών, το άλσος της Νέας Σμύρνης λειτουργεί από τις 6 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ και διαθέτει περιμετρικές πράσινες διαδρομές για jogging, καθώς και ποδηλατοδρόμιο – είναι πιθανό να βρείτε εκεί και τους αθλητές του Πανιωνίου και να… συντρέξετε. Επίσης, τα σκαλοπάτια που υπάρχουν στον άλσος τελούν χρέη… step για πιο έντονη άσκηση.
Κτήμα Συγγρού
 Μια τεράστια έκταση 950 στρεμμάτων στον αστικό ιστό της Κηφισιάς και του Αμαρουσίου στέκεται καταπράσινη και εν πολλοίς άγνωστη στους κατοίκους της πρωτεύουσας, παρά την ομορφιά της. Πεντακάθαρες διαδρομές, χαραγμένα μονοπάτια για δρομείς και ένα σκηνικό φτιαγμένο από πεύκα, έλατα, αμυγδαλιές και καλλιεργήσιμα φυτά εγγυώνται ότι κυριολεκτικά θα τρέξετε… έξω απ’ τον κόσμο. Η κύρια είσοδος του άλσους βρίσκεται επί της λεωφόρου Κηφισίας στο ύψος του ΚΑΤ.
 Πάρκο Αντώνης Τρίτσης
 
 Άλλη μια όαση πρασίνου, στα δυτικά αυτή τη φορά προάστια, το Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, παρότι ελαφρώς παραμελημένο, αποτελεί παράδεισο για τους λάτρεις της φυσικής άσκησης στο –εξίσου- φυσικό περιβάλλον. Το μεγάλο πάρκο στο Ίλιον προσφέρεται για περπάτημα και τρέξιμο στα πολλών χιλιομέτρων μονοπάτια του, καθώς και για ποδηλασία. Επίσης, εντός του πάρκου λειτουργεί δημοτικό γυμναστήριο με μικρή συνδρομή (12€/μήνα για δημότες και 15€ για μη δημότες), ενώ το Αθλητικό Κέντρο Ιλίου διαθέτει μεταξύ άλλων γήπεδο ποδοσφαίρου με στίβο και γήπεδο προθέρμανσης.
Λόφος Αρδηττού και Λυκαβηττός
 Πρόκειται για ελαφρώς πιο «δύσκολα» γήπεδα, όπου θα πρέπει να ακολουθήσετε περιμετρικές διαδρομές με μέτρια ως αρκετά μεγάλη ανηφορική κλίση, η οποία ενδείκνυται για όσους έχουν «περάσει πίστα» και αναζητούν πιο απαιτητικό τερέν για το τρέξιμό τους. Φυσικά, συνίσταται η «ανάβαση» όσο ακόμα οι λόφοι χαίρονται το φως της ημέρας.
 Φλοίσβος – Άγιος Κοσμάς
 
 Από την μαρίνα του Φλοίσβου –ή ακόμη και από το ΣΕΦ- και μέχρι την Εδέμ, η ασφαλής διαδρομή παράλληλα με τις γραμμές του τραμ (ασφαλώς φροντίζοντας πάντα να διατηρείτε απόσταση ασφαλείας από αυτές) προσφέρει την ευκαιρία άθλησης δίπλα στη θάλασσα. Τι καλύτερο για τους κατοίκους των Νοτίων Προαστίων από τρέξιμο συνοδευόμενο από το θαλασσινό αεράκι; Ίσως ο ακόμη πιο οργανωμένος από αθλητικής άποψης χώρος των εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά λίγο πιο νότια, στο Ελληνικό, όπου μπορείτε να απολαύσετε την άσκηση και την προπόνησή σας σε έναν χώρο που σχεδιάστηκε ακριβώς γι’ αυτόν τον σκοπό.

http://www.in2life.gr/wellbeing/exercise/articles/228952/article.aspx?m=22&fb_source=message

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου