Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

εκτός από τα ΒΟΤΑΝΑ σε αλφαβητική σειρά είναι και ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ και δίπλα από κάθε ασθένεια διαβάζουμε τα ΒΟΤΑΝΑ -ΤΡΟΦΕΣ-ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ που αντιστοιχούν στην αντιμετώπιση της ασθένειας
Βότανα: Μια ιστορική αναδρομή                          τελευταία ενημέρωση: 09/03/2013                      άλλα ΛεξικΑ                                     
Ασθένειες και θεραπεία
Ωφέλιμα στην αντιμετώπιση δεκάδων παθήσεων είναι τα βότανα. Από την καταγραφή μας, προέκυψε χρησιμότητα των φυτικών φαρμάκων σε 121 προβλήματα υγείας. Με σκοπό να κάνουμε πιο εύχρηστο το λεξικό που δημοσιεύσαμε στα προηγούμενα τεύχη, παραθέτουμε έναν πίνακα με τις ενδείξεις των βοτάνων ανά πάθηση. Πρόκειται για ένα "ευρετήριο": Στην αριστερή του στήλη αναγράφονται με αλφαβητική σειρά οι παθήσεις και στη διπλανή στήλη βρίσκονται τα βότανα που έχουν δράση σε αυτές.
Η πιο συστηματική προσπάθεια κατηγοριοποίησης των φυτικών φαρμάκων, με βάση τον θεραπευτικό τους ρόλο, έγινε από τους αρχαίους Eλληνες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος, καθηγητή κ. Στέφανο Γερουλάνο, πρώτοι απ' όλους τους λαούς τα είχαν κατατάξει σε κατηγορίες, ανάλογα με τη χρήση τους. Eκαναν, μάλιστα, ακριβείς μετρήσεις, ώστε να καθορίσουν τη δοσολογία.
Ο πίνακας που ακολουθεί δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως υπόδειξη θεραπείας. Είναι ενδεικτικός. Τον καθοριστικό ρόλο στην επιλογή της θεραπείας έχει πάντα ο θεράπων ιατρός. ΕΝΔΕΙΞΗ ασθένειας σε αλφαβητική σειρά)- ΒΟΤΑΝΑ που αντιστοιχούν στην αντιμετώπιση της ένδειξης)
 http://users.sch.gr/babaroutsoup/oikoik/katoikia/botana1.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου