Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Αντίο, πρεσβυωπία!


Η ζωή με την πρεσβυωπία δεν είναι εύκολη υπόθεση για τους μεσήλικους, στους οποίους είναι αναμενόμενο να εκδηλωθεί και έχουν ανάγκη από γυαλιά προκειμένου να εκτελέσουν καθημερινές δραστηριότητες. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για την απεξάρτηση από αυτά. Η πρεσβυωπία παρουσιάζεται συνήθως μετά τα 40 και οφείλεται στη γήρανση του οπτικού συστήματος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί το άτομο να εστιάσει σε κοντινά αντικείμενα. Στην αρχή παρουσιάζεται ως δυσκολία στο διάβασμα, με το πέρασμα όμως του χρόνου δυσκολεύει όλο και περισσότερο το άτομο στη κοντινή του όραση. Σταδιακά η χρήση πρεσβυωπικών γυαλιών είναι αναγκαία. Η καθημερινότητα όμως με τα γυαλιά πρεσβυωπίας δεν είναι πάντα εύκολη, γιατί το άτομο δεν τα φοράει συνέχεια, ωστόσο τα χρειάζεται συχνά, όπως για να δει το ρολόι του χεριού, τα νούμερα και τα μηνύματα στο κινητό του τηλέφωνο, τα ονόματα στα κουδούνια στις εισόδους πολυκατοικιών, τις τιμές στο σούπερ μάρκετ, το μενού στο εστιατόριο. Όσο για τη λύση των φακών, δεν είναι πάντα εφικτή, ιδιαίτερα στα άτομα μεγάλης ηλικίας, λόγω της ξηροφθαλμίας που αυτά εκδηλώνουν και της δυσανεξίας που δημιουργούν οι φακοί. Εκτός όμως από τα γυαλιά, υπάρχουν πλέον για την απαλλαγή από την πρεσβυωπία και επεμβατικές μέθοδοι, όπως είναι οι επεμβάσεις με λέιζερ ή οι επεμβάσεις με ένθετους φακούς. Πρόκειται για μεθόδους ανώδυνες που ενέχουν ελάχιστο κίνδυνο ή επιπλοκές και είναι κατά κανόνα επιτυχείς, γι’ αυτό κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος. Μία νέα μέθοδος μάλιστα υπόσχεται τη διόρθωση της πρεσβυωπίας και γενικά καλύτερη ποιότητα όρασης.
Νέα μέθοδος διόρθωσης της πρεσβυωπίας…
Πρόκειται για μια νέα μέθοδο για την άμεση διόρθωση της πρεσβυωπίας που παρουσιάστηκε στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής πριν από μερικούς μήνες.
Η διόρθωση πραγματοποιείται με την εμφύτευση στο μάτι ενός μικροσκοπικού ενδοκερατοειδικού δακτυλίου, o οποίος διορθώνει την όραση τόσο για κοντά όσο και για ενδιάμεσες αποστάσεις χωρίς να επηρεάζει τη μακρινή όραση.
Η εφαρμογή της νέας μεθόδου γίνεται σε πολύ μικρό χειρουργικό χρόνο και έχει άμεσα και θεαματικά αποτελέσματα όσον αφορά τη βελτίωση της όρασης του ασθενούς. Σύμφωνα με τον Ιωάννη Μάλλια, χειρουργό οφθαλμίατρο, διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο μικροσκοπικός δακτύλιος, ο οποίος στο κέντρο του έχει άνοιγμα διαμέτρου 1,6 χιλιοστών, τοποθετείται μέσα σε μια «τσέπη» στον κερατοειδή χιτώνα. Η τσέπη αυτή δημιουργείται από το χειρουργό με τη χρήση του ειδικού λέιζερ μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα χωρίς τη χρήση νυστεριού. Όταν τοποθετηθεί ο μικροσκοπικός δακτύλιος στον κερατοειδή, μπλοκάρει τις μη εστιασμένες ακτίνες του φωτός και επιτρέπει μόνο στις εστιασμένες ακτίνες να φτάσουν στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, αυξάνοντας κατά αυτό τον τρόπο το βάθος πεδίου. Με τον τρόπο αυτό ο ασθενής απολαμβάνει ένα μεγαλύτερο εύρος βελτιωμένης όρασης για όλες τις αποστάσεις (κοντά, μακριά και στις ενδιάμεσες αποστάσεις).

Tα βασικά πλεονεκτήματα της επέμβασης…

Σε ό,τι αφορά τη νέα μέθοδο, καλό είναι να γνωρίζετε κάποια από τα βασικά της πλεονεκτήματα, τα οποία είναι τα εξής:
Η επέμβαση είναι σύντομη, δεν απαιτεί νοσηλεία και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες από την επόμενη κιόλας μέρα.

Η βελτίωση στην κοντινή όραση είναι εμφανής από την πρώτη κιόλας μετεγχειρητική ημέρα και σταδιακά η όραση για κοντά συνεχίζει να βελτιώνεται μέχρι και 3 μήνες μετά την επέμβαση. 

Η τεχνολογία αυτή βελτιώνει την όραση για κοντά χωρίς να επηρεάζει τη μακρινή όραση .

Μάθε ακόμα:
Ο δακτύλιος KAMRA που χρησιμοποιείται στη συγκεκριμένη επέμβαση έχει λάβει πιστοποίηση CE από το 2005 και έχει εμφυτευτεί ήδη σε χιλιάδες ασθενείς στο εξωτερικό.

Μεταξύ αυτών που έχουν υποβληθεί επιτυχώς στην επέμβαση είναι  και πολλοί οφθαλμίατροι οι οποίοι ζουν κι εργάζονται στο εξωτερικό.

Η τεχνική αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε ασθενείς που έχουν κάνει επέμβαση Lasik, η οποία αφορά τη διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού, ή επέμβαση καταρράκτη στο παρελθόν.

Σε περίπτωση που έπειτα από χρόνια ο ασθενής εμφανίσει καταρράκτη, είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί επέμβαση αφαίρεσης του καταρράκτη χωρίς να χρειαστεί η αφαίρεση του ενδοκερατοειδικού δακτυλίου.

Η επέμβαση είναι εύκολα αναστρέψιμη και μπορεί να επαναφέρει το μάτι του ασθενούς στην αρχική του κατάσταση χωρίς συνέπειες.

www.formamag.gr.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου