Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Ποιές πληροφορίες πρέπει να αναζητάτε κατά την επιλογή ενός κοτόπουλου...

Αναρτήθηκε από Clopy Paste 20 Μαΐου 2014.

Το κρέας του κοτόπουλου, κατέχει σημαντική θέση στο διαιτολόγιό μας, διότι έχει υψηλή διατροφική αξία, ενώ παράλληλα δεν επιβαρύνει τον οργανισμό με περιττές θερμίδες, λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε λιπαρά. Είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών, οι οποίες προσφέρουν στον οργανισμό τα απαραίτητα αμινοξέα, δηλαδή τα απαραίτητα δομικά υλικά για κυτταρική λειτουργία. Παράλληλα, είναι πτωχό σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα οποία αυξάνουν τη χοληστερίνη.Το κρέας του κοτόπουλου είναι καλή πηγή φωσφόρου και πάρα πολύ καλή πηγή νιασίνης, βιταμίνης Β6 και σεληνίου. Βέβαια για να απολαύσουμε τα οφέλη του στη διατροφή μας θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στον τρόπο που θα επιλέξουμε το κοτόπουλο που θα βάλουμε στο πιάτο μας. Ποιά είναι, λοιπόν, τα κριτήρια για να επιλέξουμε ένα κοτόπουλο, έτσι ώστε να είναι ασφαλές και υγιεινό; Με τα συσκευασμένα κοτόπουλα μπορείτε να κάνετε την επιλογή σας γνωρίζοντας ένα σωρό πληροφορίες για να κάνετε την επιλογή σας συνειδητά και όχι στην τύχη ή με το μάτι. Επιπλέον, η συσκευασία προστατεύει το κοτόπουλο από πιθανές επιμολύνσεις από την στιγμή που θα βγει από το σφαγείο μέχρι να το αποσυσκευάσετε για να το μαγειρέψετε.
Ποιές πληροφορίες πρέπει να αναζητάτε:
1. Καταρχάς να γνωρίζετε ποιός είναι ο παραγωγός του κοτόπουλου που βάζετε στο σπίτι σας, ο οποίος εγγυάται την ποιότητα του.

2. Να ξέρετε με τί έχει τραφεί το κοτόπουλο. Η πιστοποίηση των ειδικών εκτροφών, από φορείς όπως ο AGROCERT, που θα βρείτε πάνω στις συσκευασίες διασφαλίζουν το είδος της τροφής του κοτόπουλου και διασφαλίζουν τα κοτόπουλα δεν τράφηκαν με προϊόντα ζωικής προέλευσης όπως ζωικά λίπη, ιχθυάλευρα κ.λπ. που χρησιμοποιούνται κυρίως για να ρίξουν το κόστος.

3. Να ξέρετε αν το κοτόπουλο που αγοράζετε είναι ελληνικό.

4. Να ξέρετε αν το κοτόπουλο έχει σφαγεί σε εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση σφαγείο χάρη στη σφραγίδα του επίσημου κτηνιατρικού ελέγχου που υπάρχει στην ετικέτα.

5. Να ξέρετε με ποιό τρόπο έχει ψυχθεί το κοτόπουλο μετά τη σφαγή μέχρι να φτάσει τη θερμοκρασία συντήρησης. Χρησιμοποιούνται κυρίως δυο μέθοδοι:

α) ψύξη με ψυχρό αέρα (αερόψυξη)

β) Ψύξη με νερό

Η αερόψυξη αν και κοστίζει περισσότερο από την ψύξη με νερό, διασφαλίζει πως δεν θα υπάρχουν επιμολύνσεις από το ένα κοτόπουλο στο άλλο που στην ψύξη με νερό λόγου του νερού είναι πολύ εύκολες. Επίσης, διασφαλίζει πως το κοτόπουλό σας δεν έχει απορροφήσει νερό που στη συνέχεια θα το χάσει στο μαγείρεμα και θα δείτε το κοτόπουλο που αγοράσατε να συρρικνώνεται μπροστά στα μάτια σας.

6. Πόσο φρέσκο είναι το κοτόπουλο, διαβάζοντας την ημερομηνία λήξης.

Και μια συμβουλή για το κλείσιμο, για να απολαύσετε την ποιότητα του κοτόπουλου προσπαθήστε να το χρησιμοποιείτε νωπό χωρίς να το έχετε καταψύξει πρώτα.

Στους οικιακούς καταψύκτες για να φτάσει το κοτόπουλο στους -18 βαθμούς Κελσίου χρειάζονται πολλές ώρες ίσως και μέρες και συνεπώς η ποιότητα του υποβαθμίζεται. Η υποβάθμιση αυτή συνεχίζεται και κατά το στάδιο της απόψυξης.

Πηγή: health.in.gr - ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου