Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Kάποιοι άνθρωποι πεθαίνουν από πείνα,και κάποιοι από την πολλή τροφή

Η διανομή τροφίμων στον πλανήτη,δεν είναι συμβατή με έναν κόσμο που κατοικείται από όντα που εξελίχθηκαν και είναι ευφυέστατα.Αυτό είναι το μήνυμα του 10ου παγκοσμίου συνεδρίου για το μέλλον της επιστήμης με τίτλο ``Η εξάλειψη της πείνας-Για ένα κόσμο χωρίς πείνα``που πραγματοποιήθηκε στην Βενετία στις 18-20 Σεπτεμβρίου.Είναι ένα θέμα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε,γιατί χωρίς την επαναεξισσορόπηση των πόρων των τροφών δεν υπάρχει μέλλον,όχι μόνο για εκείνους που υποφέρουν αλλά για όλους μας.
Ο παγκόσμιος πληθυσμός σήμερα χωρίζεται σε ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους που πεινούν και υποφέρουν από υποσιτισμό,και 2 δις που αρρωσταίνουν και πεθαίνουν από υπερκατανάλωση τροφής.Τα επόμενα χρόνια η κατάσταση θα επιδεινωθεί.Ήμασταν έξι δισεκατομμύρια στις αρχές του αιώνα,τώρα είμαστε 7 δις και αναμένεται θα γίνουμε 9 δις εως το 2050.Η αύξηση αυτή του πληθυσμού θα συμβεί κυρίως στην Αφρική και στην Ινδία,όπου τα τρόφιμα είναι λίγα,αλλά και στην Κίνα.
Σε αυτό το αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που πρέπει να τρώνε.πρέπει να προσθέσουμε και 4 δισεκατομμύρια εκτρεφόμενα ζώα,που προορίζονται κυρίως  για να γίνουν τροφή στο Δυτικό κόσμο,και ο προορισμός είναι να αυξήσουν σταδιακά τον αριθμό αυτό.Αναμένεται ότι η ζήτηση για το κρέας σε όλο τον κόσμο θα αυξηθεί από 220 εκατομμύρια τόνους σε 460 εκατομμύρια τόνους.Είναι συγκλονιστικό : αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων,των ζώων, ενώ τα τρόφιμα και το νερό λιγοστεύουν.Πρέπει να δράσουμε τώρα,αντιμετωπίζοντας το θέμα των τροφίμων με ένα νέο τρόπο,που να αφορά ταυτόχρονα τους τομείς της τεχνολογίας.της γενετικής,το περιβάλλον,την ιατρική και την οικονομία.
Η πείνα είναι παγκόσμιο πρόβλημα,που απαιτεί αναδιοργάνωση του πλανήτη,σύμφωνα με μια ενιαία συλλογική στρατηγική.Δεν είναι δυνατόν μια χώρα ή μια ομάδα να λαμβάνουν αυτόνομα αποφάσεις στον τομέα της διατροφής.
Η σχέση του ανθρώπου με τρόφιμα πρέπει να αλλάξει,και πρέπει να τρώμε δείχνοντας σεβασμό στην παγκόσμια ισορροπία του περιβάλλοντος.Πώς?Πρώτα από όλα μειώνοντας την κατανάλωση κρέατος.
Σήμερα ένας Αμερικανός καταναλώνει κατά μέσο όρο 120 κιλά κρέατος ετησίως,δηλαδή ένα ολόκληρο ζώο.

Περίπου 150 εκατομμύρια τόνους δημητριακών κάθε χρόνο,που ισούται με το 50 % του συνόλου και το 75 % των προϊόντων σόγιας στον  κόσμο,χρησιμοποιείται για την διατροφή των ζώων που προορίζονται για σφαγή,και στη συνεχεία στο πιάτο μιας μειοψηφίας ανθρώπων.Και δεν είναι μόνο τα τρόφιμα αλλά και το νερό,ένας άλλος σπάνιος πόρος ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο.
. Για να αποκτήσουμε ένα κιλό κρέας απαιτείται περίπου 15 χιλιάδες λίτρα νερού,ενώ για ένα κιλό δημητριακών (και ως εκτούτου ψωμί) κάτι λιγότερο από 1.000 λίτρα νερού.Επιπλέον ενώ τα φυτά μετατρέπουν το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο,τα ζώα κάνουν το αντίθετο,και πάνω από τον αέρα μολύνουν τα ποτάμια με τα πτώματα τους
Τέλος το κρέας είναι κακό για την υγείας σας..ΈΡΕΥΝΕΣ έχουν δείξει ότι υψηλή κατανάλωση κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου του παχέος εντέρου,και άλλες μελέτες εμφανίζουν τον ίδιο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.
Εναλλακτικά της σαρκοβόρας διατροφής η χορτοφαγία όχι μόνο δε βλάπτει,αλλά μας προστατεύει από πολλές ασθένειες συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου.Βρήκανε αντικαρκινικά μόρια στα φυτά. η περιεκτικότητα λυκοπενίου στις ντομάτες,προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη,οι καρεχίνες του τσαγιού,η ρεσβερατρόλη των σταφυλιών είναι προστατευτικές έναντι πολλών μορφών καρκίνου,αλλά και η ινδόλη-3- καρβινόλη από τα λαχανικά προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού.Πέρα από την ογκολογία, μια χορτοφαγική διατροφή μας βοηθά να παραμείνουμε υγιείς,που πλέον είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο,λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένο λίπος.
Πιστεύω ότι είναι πλέον μια αναγκαιότητα του Πλανήτη μας,και για το άτομο,και πρέπει να ξεκινήσουμε μια ευρεία εκπαιδευτική δράση στον τομέα αυτό,ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους,που πρέπει να  δείξουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα κοινωνικής ευθύνης...Η δεύτερη κίνηση που πρέπει να κάνουμε,είναι να προωθήσουμε μια πιο βιώσιμη γεωργία και πιο παραγωγική.Και εδώ μπορούμε να βρούμε παρηγοριά στη γενετική και τις νέες τεχνολογίες που προσφέρει η βιοτεχνολογία.
Ωστόσο η ιατρική επιστήμη με όλες τις έρευνές της και γνώσεις της,είναι ανίσχυρη όταν οι διαπιστώσεις δεν συνοδεύονται από μια αλλαγή πορείας της πολιτιστικής διατροφής των ανθρώπων,προς μια πιο βιώσιμη και φιλική προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου